Η ιστορία του ελληνικού κράτους: τι δε μας είπαν ποτέ (Α μέρος 1830-1900)

Το ποστ αυτό αναφέρει ονομαστικά άγνωστα ιστορικά γεγονότα στο ευρύ κοινό για την περίοδο 1830-1900, για τον απλούστατο λόγο ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να δω συγκεντρωμένα όλα όσα έχω ακούσει και δεν έχει συνδέσει ποτέ κανείς. Το βιβλίο που μου έδωσε την αφορμή να το γράψω ήταν η "ΙΣΤΟΡΙΑ (ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ) ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1830-1974", του Βασίλη Ραφαηλίδη. 


1830-1850


Τι μας είπαν
αρβανίτες
Η Ελλάδα έγινε κράτος έπειτα από την επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους, έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Ηγέτης του Αγώνα ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από την Αρκαδία που δύο Έλληνες τον αθώωσαν. Τον αγώνα υποστήριξε τεράστιο ρεύμα φιλελληνισμού προς υποστήριξη των αγώνων των Ελλήνων, των απογόνων των Αρχαίων. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, ήρθε ο Όθωνας, αλλά δε μας έκανε και τον διώξαμε.

Τι δε μας είπαν
Ο άγνωστος ρόλος του Μοχάμεντ Άλι στις εξελίξεις για τη δημιουργία του ελληνικού κράτος 
Οι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας (Έλληνες και Αρβανίτες) ξεσηκώθηκαν έπειτα από προσπάθειες Ελλήνων εμπόρων κυρίως του εξωτερικού, με αιχμή τη Φιλική Εταιρεία και κάποιους πατριώτες όπως ο Κολοκοτρώνης με το οικογενειακό όνομα Τσεργίνης- μάλλον σλάβικο. Έπειτα από εμφυλίους για το ποιος Έλληνας θα πρωτοκυβερνήσει ΜΕΤΑ, η μεταστροφή της αγγλικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οδήγησε σε ανταγωνισμό τις δυνάμεις, για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα στους Έλληνες. Αυτό σε συνδυασμό με την άνοδο του φιλελληνικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, έφερε το τους τρεις συμμαχικούς στόλους στο Ναβαρίνο, που κατέστρεψε τον Ιμπραήμ (γιο του Αλβανού γεννημένου στην Καβάλα Μοχάμετ Άλι της Αιγύπτου) που εντωμεταξύ είχε λήξει την Επανάσταση..Ο Ιμπραήμ ήταν εκεί γιατί μάλλον ο Σουλτάνος είχε υποσχεθεί κάτι από την Ελλάδα στον μπαμπά του. Ο θετός (;) πατέρας του Ιμπραήμ όμως ήταν ο αναμορφωτής της Αιγύπτου. Είχε στενότατη σχέση με τον Μιχαήλ Τοσίτσα και από τις υπηρεσίες στους Τούρκους πήρε την Κρήτη, τον έλεγχο της εύφορης και πλούσιας σε ξυλεία Συρίας αλλά και δικαίωμα κληρονομικής διαδοχής στο «θρόνο» αλλά και την Καβάλα και τη Θάσο. 
Η δυναμική της Αιγύπτου επί Μοχάμεντ Άλι ήταν και αυτή ένας παράγοντας για τη δημιουργία ελληνικού κράτους, αφού το εμπόριο τους ήταν ανερχόμενο. Η Ευρώπη συγκινημένη (η κοινή γνώμη βασικά) και από τον αποτροπιασμό των ενεργειών των Τούρκων (σφαγή της Χίου) και την παράλληλη διπλωματία του Ιταλού Vittori- Καποδίστρια- προς τις βασιλικές αυλές, που έγινε κ ο Πρώτος Κυβερνήτης. Οι Έλληνες τον δολοφόνησαν γιατί θα έβαζε σε μία σειρά τα πράγματα, κάτι που δεν ήθελε κανείς. Η δολοφονία του Καποδίστρια είναι ένα άλλο θέμα οικογενειακών συμφερόντων που πονάει.

Μετά τον Καποδίστρια - Όθωνας και Κολοκοτρώνης 
Όθων 
Μετά το θάνατο του Καποδίστρια οι Έλληνες έκαναν πάλι εμφύλιο μεταξύ Πελοποννήσου- Ρούμελης έως ότου ήρθε (φέρανε βασικά, όχι ο Λεοπόλδος που του δώσαν το Βέλγιο μετά, αλλά ο) Όττο, ελληνιστί Όθωνας με τους προγόνους του Έβερτ και άλλων, που και αυτοί έπειτα Έλληνες έγιναν. Τον Όθωνα τον πετύχανε ως απόγονο ενός κάτι παραπάνω από φιλέ- ενός καβλέλληνα, και επειδή ήταν ανήλικος έβαλαν τρεις αντιβασιλείς. Αυτοί κυβέρνησαν σκληρά και ουχί ελληνικά, τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν.. μεταξύ 1832-1835 με τα καλά και κακά ενός γερμανικού συστήματος διοίκησης.
Επειδή ο Κολοκοτρώνης ήθελε να διώξει τους αντιβασιλείς που δεν αφήνανε τον Όθωνα να κυβερνήσει (λες κ αν τον αφήνανε οι Έλληνες δε θα τα κάναν ρημαδιό) τον πιάσανε και τον βάλανε στο Ναύπλιο, και την 25η Μαϊού 1835 τον καταδίκασαν οι συμπατριώτες του σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, και ο Όττο του έδωσε αμνηστία. Μόλις δύο αιώνες αργότερα ένας άλλος Όττο θα συγκλονίσει τους Έλληνες.
Στις 20 Μαϊού η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Στις 2 Σεπτέμβρη του 1843 οι Έλληνες ζητάνε Σύνταγμα στο Σύνταγμα με τις ευλογίες των Άγγλων κ την 3 Σεπτέμβρη το έχουνε. Οι Άγγλοι πάντα τους φρόντιζαν.
Πιο πριν ξεκίνησε και η εθνική αιματολογία, από Έλληνες που ήθελαν να δημιουργήσουν θέματα μεταξύ αντιπάλων τους Αρβανιτών στρατιωτικών ή άλλων. Τα αποτελέσματα της ορατά έως και σήμερα, όπου κάποιοι απόγονοι του Περικλή θεωρούν ανώτερους εαυτούς από τους απόγονους του Παλαιολόγου και του ακατανόμαστου.



1850-1900
Δε μας έχουν πει και πολλά, άρα τι δε μας είπαν 


Διεθνείς εξελίξεις και οι επεκτατικές τάσεις των Ελλήνων με τον Όθωνα
Το 1853 γίνεται ο Κριμαικός Πόλεμος, μεταξύ Ρωσίας και Άγγλων, Γάλλων, Τούρκων, όπου οι Ρώσοι στο τέλος τον ήπιαν. Οι Άγγλοι δε θέλανε να εμπλακούν οι Έλληνες και την άνοιξη του 1854 κατέλαβαν το λιμάνι του Πειραιά, κατοχή που κράτησε έως το 1857. Έλληνες όμως από την Κωνσταντινούπολη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Κρήτη μπήκαν στον πόλεμο, που δεν κατέληξε σε κάτι το ιδιαίτερο. Ο Όθωνας υποστηρίζει σε αυτό τους Έλληνες και οι Άγγλοι με τον Αλ. Μαυροκορδάτο από το Παρίσι προσπαθούν να το σταματήσουν, και γίνεται και Πρωθυπουργός το 1854, ήταν και παλιότερα. Επίσης ο γιος του Γ. Καραΐσκάκη Δημήτριος απελευθερώνει τη νότια Ήπειρο και ο Πάνος Κορωναίος πηγαίνει στη Ρωσία και πολέμησε στην πολιορκία της Σεβαστούπολης. Το 1856 υπογράφτηκε η συνθήκη του Παρισιού που οι Τούρκοι αναγνώριζαν ίσα δικαιώματα σε όλες τις θρησκείες, και οι Ρώσοι παραιτούνται των δικαιωμάτων τους στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπέρ των Γάλλων. Οι Άγγλοι τελικά έχουν πείσει τους Έλληνες ότι φταίει ο βασιλιάς τους και όχι η απουσία δημοκρατικού φρονήματος τους και το 1862 φεύγει έπειτα από κίνημα οργανωμένο από τους Άγγλους για τη Βαυαρία, όπου πεθαίνει το 1867. Ο Όθωνας θάφτηκε με φουστανέλα και πραγματικά αγάπησε την Ελλάδα, μάλιστα αναφέρεται ότι με την Αμαλία μιλούσαν καθημερινά 6-8 ελληνικά για να θυμούνται την Ελλάδα. Οι Άγγλοι νουθετούν τους Έλληνες και σε αυτή την περίοδο.

Οι ελληνοτουρκικοί πόλεμοι μετά τον Όθωνα, η Κρήτη και η δημιουργία της κομματοκρατίας 
σημαία Κρήτης
Μετά την έκπτωση του Όθωνα, στην Ελλάδα ουσιαστικά επικρατεί χαμός με κάθε κόμμα να προσπαθεί να κάνει το δικό του, (πολιτικοί αντίπαλοι τότε ήταν οι Βούλγαρης και Ρούφος) με μάχες στην Αθήνα, φέρνοντας ληστές στην Αθήνα, και 19-22 Ιουνίου 1863 να γίνονται πραγματικές. Οι μάχες σταμάτησαν όταν οι πρεσβευτές των δανειστών απείλησαν ότι θα φύγουν και άρα θα κόψουν τα δάνεια και οδομαχίες χωρίς χρήματα δε γίνονται.  Οι ληστές που έφερε ο Βούλγαρης το 1863 για τις μάχες στην Αθήνα ήταν και αυτοί που έκαναν τη σφαγή στο Δήλεσι. Το 1863 έρχεται και ο 18χρονος Δανός Γεώργιος ο Ά, συστημένος και αυτός, χωρίς το μη ορθόδοξο μικρό του Γουλιέλμος που δεν ταίριαζε σε ένα ορθόδοξο κοινό. Βούλγαρης και Δεληγιώργης σχηματίζουν μαζί νέα κυβέρνηση. Τα 1866-9 γίνεται η επανάσταση στην Κρήτη (με τα γεγονότα στη Μονή Αρκαδίου) που λήγει άδοξα για τους Κρητικούς.

Εξελίξεις στα Βαλκάνια 
Το 1876 εξεγείρονται και οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, το 1877 ξεσπά νέος ρωσοτουρκικός πόλεμος και οι Ρώσοι σταματάνε στον Άγιο Στέφανο και οι Οθωμανοί αναγνωρίζουν την αυτονομία Σερβίας, Ρουμανίας και Μαυροβουνίου με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Η συνθήκη του Αγ. Στεφάνου υπογράφτηκε στο σπίτι της οικογένειας Συμεώνογλου, που ίδρυσε και τους Μύλους Αγίου Γεωργίου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις για να σταματήσουν τη Ρωσία το λήγουν με τη συνθήκη του Βερολίνου το 1878.

Συνέπειες για την Ελλάδα και ο Τρικούπης 
Σε αυτόν τον πόλεμο του 1878, οι Έλληνες τη γλίτωσαν, αφού οι Ρώσοι υπέγραψαν με τους Τούρκους όταν οι Έλληνες ξεκίνησαν τον πόλεμο και ο Σουλτάνος τους τη χάρισε.. Οι Άγγλοι είχαν συμβουλέψει τους Έλληνες να μην πάρουν μέρος σε πολέμους και το 1880 στο Βερολίνο αποφασίζουν την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881 (χωρίς Ελασσόνα- Σαραντάπορο) και αυτό δίνει στην Ελλάδα... φαί. Το 1881 ο Τρικούπης γίνεται πρωθυπουργός, ο μόνος που ήθελε να αλλάξει κάτι. Πιο πριν, το 1867 ήταν που διακήρυξε το δόγμα τής «δεδηλωμένης» και δημοσίευσε το περίφημο άρθρο του «Τις πταίει», για το οποίο φυλακίσθηκε.Δυστυχώς οι λαϊκισμοί των αντιπάλων του δεν τον άφησαν να κάνει τίποτα. και αν και αποφάσισε να πατάξει από τότε τη φοροδιαφυγή εν τούτοις δεν επιβραβεύεται εκλογικά. Εκτός από αυτό, αφού καταστρεφόταν ότι δημιουργούσε (σιδηροδρόμους, δικαστικό κτλ) από τον αντίπαλό του Δεληγιάννη (που τελικά δολοφονήθηκε από ένα χαρτοπαίχτη) κατέληξε στο "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" την 10η Δεκεμβρίου 1893.


O πόλεμος του 1897 και η αρχή της επίσημης οικονομικής επέμβασης μετά την ίδρυση: ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος 
σημαία Θεσσαλίας
Το 1897 έγινε κ η Κρητική Επανάσταση και θα προκαλέσει τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που η Ελλάδα μόνο έχασε. Εκεί η Εθνική Εταιρεία με μέλη τους σοβινιστές- ακραίους, ζητούσε την Ένωση ενώ η Κρήτη είχε πάρει την αυτονομία της προκαλεί ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Δεληγιάννης (ο Τρικούπης είχε χάσει την έδρα του το 1895 και τότε ήταν που διατύπωσε και τη γνωστή φράση «ανθ' ημών Γουλιμής...», λόγω τού γεγονότος ότι απώλεσε την έδρα του από τον παντελώς άσημο Γουλιμή και απεβίωσε το 1896) συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία αν και θέλει να αποφύγει τον πόλεμο, εν τούτοις τον κυρήσσει την 5η Απριλίου 1897, και εισβάλει στη Μελούνα. Την 3η μέρα το ελληνικό μέτωπο καταρρέει και οι Τούρκοι προελαύνουν.. Οι Έλληνες πρακτικά σώζονται (και σώζουν τη Θεσσαλία) από τις συγγένειες της ελληνικής βασιλικής οικογένειας με άλλες που σταματάν τους Τούρκους. Στις διαπραγματεύσεις οι Τούρκοι ζήτησαν 100.000.000 χρυσά φράγκα, ένα τεράστιο ποσό. Και πως θα το βρίσκαμε αν όχι πάλι με δάνεια, και τότε ήρθε για πρώτη φορά διεθνής έλεγχος, ο ΔΟΕ που εισέπραττε τα έσοδα από το χαρτόσημο, τα τελωνεία Αθηνών, Πατρών και Σύρου, από τα προϊόντα ελληνικού μονοπωλίου όπως το αλάτι και τα σπίρτα, για 50 χρόνια.  Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 21 Φεβρουαρίου 1898 (νόμος ΒΦΙΘ΄) και η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή, γνωστή ως Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, άρχισε να λειτουργεί από τις 28 Απριλίου 1898.


Έτσι μπήκαμε στο 1900. 

Σχόλια